Artikelen

 

Jaap hebben we leren kennen als een innemend, beminnelijk mens, een ernstig mens, maar ook een levensgenieter. Hij genoot van een wijntje, en hield van tiramisu, maar dan moest het wel de echte zijn. Hij hield van mate, maar ging ook een paar keer per jaar een lang weekeinde of midweek naar het buitenland.

Als medewerkers en bestuursleden van Stap Verder, het diaconale centrum van zes kerken en de Sociëteit Afrikaanse Missiën, leerden we Jaap kennen toen hij begin 2012 het penningmeesterschap overnam van ds. Jan van der Meulen van de Protestantse Gemeente Zuidoost.

Hij nam er gelijk de volle verantwoordelijkheid voor, toonde zich een zeer betrokken, kundig en aan de basis mee uitvoerend bestuurder. Hij was er na zijn pensionering zeker een dag in de week mee bezig.

Hij ging voortvarend aan de slag met het financieel jaarverslag van 2011, professionaliseerde de boekhouding samen met boekhouder Hans van Riet, regelde de benodigde verzekeringen, stelde het mandateringsbeleid op en zette een archief op voor Stap Verder. We leerden zo direct zijn zorgvuldigheid en bevlogenheid kennen.

Stap Verder ging hem aan het hart en dus was het vanzelfsprekend dat het cadeau voor zijn afscheid van de Vrije Universiteit en giften voor jubilea aan Stap Verder geschonken werden.

Ook zijn vrouw Petra werd betrokken, zij reed ons naar Muiden, Ouderkerk, Diemen en Muiderberg. En zelfs naar Brussel om bij het Europese parlement een diaconale prijs voor Stap Verder in ontvangst te nemen. Tijdens die ritten stuurde Petra, maar Jaap gaf aan hoe te rijden, had de route uitgestippeld. Dat was ook voor Stap Verder het geval.

Samen presenteerden we Stap Verder bij de kerken in de omtrek om hen te vragen Stap Verder te steunen. Jaap nam het initiatief om een relatiebeheersysteem op te zetten en hij werkte Noortje de Boer op een hele prettige manier in, om daarin alle contacten goed bij te houden. Zo zijn er inmiddels ruim vijftig kerken en parochies die nu samen zo’n 20.000 euro per jaar bijdragen. 

De financiële jaarverslagen kregen een goed stramien, een kascontrolecommissie werd opgezet en geprofessionaliseerd. Jaap nam de fondswerving ter hand, een nieuw terrein voor hem, waar hij zich vasthoudend en zorgvuldig overwegend in inwerkte. Het Kansfonds liet ons gisteren weten: “Jaap’s inzet en vooruitziende blik gaf vertrouwen in de financiële koers van Stap Verder”. Zo bracht hij afgelopen jaren jaarlijks die ruim 100.000 euro bijeen die ons centrum draaiende houden.

Hij was een man van visie, droeg de fondswerving begin dit jaar over aan professionals, met het idee dat hij een opvolger zou zoeken en zelf komende jaren zich meer inhoudelijk bezig zou houden met het leggen van samenwerkingsverbanden met andere organisaties en kunstenaars die in Zuidoost actief zijn.

Jaap was ook een man van geloof, daarvan getuigde hij toen hij ons vertelde van de leukemie: “Mijn toestand is nu stabiel en ik voel me redelijk goed. Wat er komen gaat, weet ik niet. Ik leg mijn leven in Gods hand.” En direct daarna kwam dan alles wat gedaan moest worden voor Stap Verder.

Zo ging dat de afgelopen maanden wekelijks, even kort vertellen hoe het lichamelijk ging, en dan gelijk weer over tot de orde van de dag: wat er voor Stap Verder nog moest gebeuren. Bij Jaap hoorde de daad bij het geloof. Toen ik hem in de hoop op meer betaalde menskracht eens zei dat we voor het doen van het werk van God toch ook mogen verwachten dat we daarvoor de middelen krijgen, zei hij gelijk met een waarschuwende lach: ja, maar het komt niet uit de lucht vallen, daar moeten we wel zelf wat voor doen.

Jaap heeft Stap Verder achtergelaten met een goed geordend archief en financieel beheer. Daar kunnen we mee verder en we zijn God dankbaar voor zijn leven en inzet. Ook wij weten Jaap geborgen in Gods hand.  

Joomla Templates by Joomla51.com